Tungsten-kuulat
Tungsten-kuulat

Tungsten-kuulat ovat yksi tärkeimmistä välineistä nymfikalastustekniikoissa käytettävien pienten perhojen painottamiseen. Kuulien lisäksi tungstenista valmistetaan muitakin tuotteita perhojen painottamiseen, kuten erilaisia runkoja sekä painosilmiä. Kuulat ovat näistä tungsten-tuotteista käyttökelpoisimpia pienissä perhoissa, kuten nymfeissä ja larvoissa. Pienikin kuula tuo selkeästi lisää painoa perhoon, mikä auttaa perhon upotuksessa. Lisäksi kuulan kiiltävä pinta auttaa perhoa näkymään kauemmas ja on jo itsessään hyvä iskupiste. Kuulavärejä on lukuisia, käyn tässä artikkelissa läpi tärkeimmät päävärit sekä hyvät ärsykevärit. Kerron myös hieman siitä, että minkä tyylisissä vesissä mitkäkin värit toimivat.

Kuulan koon valinta

Kuulan värivalinta on joskus hyvinkin merkityksellinen, mutta ehkä sitäkin tärkeämpi on valita oikea kuulan koko, jotta perhot saadaan uimaan oikeassa pyyntisyvyydessä. Yleisimmät Suomessa käytettävät kuulakoot ovat pikkuperhoissa 3,5mm ja 3,0mm. Myös 2,5mm kuulilla on oma paikkansa.


Kuvan kala otti kultaisella 3.5 millin tungsten-kuulalla varustettuun oliiviin larvaan

Keski-Suomen suurilla reittikoskilla käytetään perinteisesti nymfi- ja larvasidoksia, joiden koko vaihtelee välillä #10-14. Tämän kokoluokan perhoihin sopii 3.5mm kuula, josta tullut eniten käyttämäni koko aina keväästä loppusyksylle asti.

3,0mm kuulat soveltuvat hyvin mataliin virtoihin ja vähävetiseen aikaan isommillekin koskille. 3,0mm kuula sopii hyvin #12-16 koon perhoihin. Tällaisilla hieman pienemmillä kuulilla saadaan hennompi siluetti ja niitä voidaan käyttää pienemmissä perhoissa. Matalalla vedellä käytettävien perhojen kokoa joutuu monesti pienentämään kalojen syöntihalukkuuden takia. Myöskään jatkuvan kovan kalastuspaineen alaisilla koskilla kalat eivät välttämättä hyväksy suuria voimakassilhuettisia perhoja.

2.5mm kuulat ovat jo erittäin pieniä, näillä kuulilla varustetuille perhoille Suomesta löytyy harvemmin käyttöä koskikalastuksessa. Näillekin on kuitenkin oma paikkansa, kun kalastetaan esimerkiksi dry-dropper-teknikkalla tai erillistä indikaattoria käyttämällä. Näissä tilanteissa perho ei saa olla liian painava, mutta kuulan tuoma kimallus saa monesti kalat ottamaan perhon ja auttaa pääsemään oikeaan uittosyvyyteen.

Kuulan muoto

Tungsten-kuulien valinnassa on hyvä huomioida muutamia asioita. Parhaaksi kuulamalliksi nymfikalastuksessa ovat vakiintuneet ns. slotted- eli vaolliset kuulat. Näissä on perinteiseen uppokantakuulaan erona paino sekä se, että kuula saadaan siinä olevan loven ansioista nostettua pystyyn. Slotted-kuulat istuvat myös erittäin hyvin jigikoukkuihin, joihin on vaikea asettaa normaalia uppokantakuulaa.


Kuvassa Slotted eli vaollisia tungsten-kuulia

Kuulan pinta voi olla joko pyöreä tai ns. discopallo, jonka mallisessa kuulassa on runsaasti kulmia kuten timantissa tai discopallossa. Itse suosin ehdottomasti näitä discokuulia niiden kestävyyden sekä kimmalluksen vuoksi. Hyvällä maalilla maalattu discokuula kestää selvästi enemmän pohjakosketuksia kuin perinteinen pyöreä kuula. Maalattu kuula on täysin käyttökelvoton, mikäli siitä irtoaa väri heti ensimmäisten pohjakosketusten jälkeen. Maalaamattomissa metallivärikuulissa pinta harvoin kuluu lainkaan. Kaikki Ikon Fishing Productsin kuulat ovat lovettuja discopallokuulia.

Kuulan loven leveys saattaa vaihdella todella rajusti. Mikäli haluat maksimoida kuulan painon, niin tähän seikkaan kiinnittää hieman huomiota. Slotin eli loven leveys pitäisi osua mahdollisimman lähelle käytettävän koukun lankapaksuutta. Tällöin kuula istuu hyvin koukkuun ja painoa on niin paljon kuin mahdollista.

Kuulan värin valinta

Jaottelen kuulat itse perusväreihin sekä ärsykeväreihin. Perusväreinä tarkoitan kultaa, hopeaa, kuparia ja mustaa. Ärsykevärejä puolestaan ovat maalatut fluorivärit ja metallinkiiltovärit.

Perusvärit

Pidän esimerkiksi kultaa ja kuparia perusväreinä, koska ne toimivat käytännössä aina ja missä perhossa tahansa. Olen kuitenkin havainnut muutamia poikkeuksia, jolloin joku perusväri toimii paremmin kuin toinen.

Kulta on ehkä käytetyin kuulan väri, joka toimii käytännössä kaikissa jokivesissä taimenelle, harjukselle, kirjolohelle sekä särkikaloille. Hopea on puolestaan takuuvarma kuulan väri kirkkaisiin vesiin, etenkin taimenelle ja kirjolohelle. Kuparikuula toimii ruskean sävyisissä perhoissa todella hyvin, näistä perhoista ehkä tunnetuimpana perinteinen fasaaninymfi (Pheasant Tail). Kupari toimii kirkkaassa sekä tummemmassa vedessä ja värin teho paranee syksyä kohti. Mustakuulaiset pikkuperhot ovat parhaimmillaan matalalla lämpimällä kesävedellä, kun kalat ovat varovaisia eivätkä tahdo syödä. Väri toimii parhaiten kirkkaissa vesissä.

Ärsykevärit

Ärsykevärisellä kuulalla varustettuja perhoja käytetään yleensä litkassa yhtä kerrallaan ja sen lisäksi kahta ”perusväristä” kuulaa. Toki jos kalastetaan vastaistutettua kalaa, niin näitä räikeämpikuulaisia perhoja voi laittaa litkaan vaikka kolme kappaletta. Vastaistutettu kalakin hakkaa välillä aivan hulluna pieniin perhoihin liitsien sijasta.

Joskus myös syksyllä harjus intoutuu syömään räikeäkuulaisia perhoja oikein urakalla. Ärsykevärisillä kuulilla varustetut pikkuperhot toimivat myös taimenelle erityisesti alkukesästä ja kevättalvella. Ärsykevärisellä kuulalla varustettuja perhoja kannattaa siis pitää rasiassa istukkaiden lisäksi myös luonnonkalan varalta.

Yksi ärsykevärisellä kuulalla varustettu perho ajaa litkassa usein juurikin vain sitä ärsykkeen osaa ja siihen ei kaloja napsu. Ärsykeperhon paikka on yleensä ylimpänä ja tämä perho tulee usein myös kalan naamalle ensimmäisenä. Passiivinen kala näkee ärsykkeen, mutta ei monesti kiinnitä siihen huomiota muuten kuin vilkaisemalla. Ideana onkin, että kala hieman aktivoituu ja nappaa sen jälkeen perässä tulevista perusväreillä varustetuista perhoista jomman kumman.

Seuraavaksi listaan parhaita ärsykekuulavärejä, joita itse olen käyttänyt joskus hyvinkin menestyksekkäästi.

Pinkki

Pinkki on luultavasti näistä värillisistä kuulista käytetyin ja tehokkain väri. Pinkin sävyjä on useita ja sitä tehdään maalattuna sekä metallivärisenä. Itse käytän muutamaa eri pinkin sävyä (fl dark pink, fl light pink sekä metallic light pink). Näistä väreistä ehkä parhaiten kalaa ovat antaneet maalattu vaalea pinkki sekä vaalea metallipinkki.

Maalattu pinkki toimii ehdottomasti parhaiten talvella harjukselle sekä taimenelle, kevättä kohti väri alkaa toimia entistäkin paremmin taimenelle. Suuret vasta järvestä tulleet taimenet tykkäävätkin ottaa pinkkipäiseen perhoon. Väri toimii myös kirjolohelle hyvin. Metallipinkki toimii syksyllä sekä kevättalvella. Välillä tuntuu, että kuulan väri on liiankin ottava, eivätkä kalat suostu mitään muita litkan perhoa maistamaankaan.


Tälle taimenelle kelpasi metallipinkillä kuulalla varustettu pieni 14# nymfi

Oranssi

Oranssi on kuulan värinä hyvinkin on/off-väri, lisäksi väristä on useita eri sävyvariaatioita. Sävyistä löytyy punaiseen taittuvaa sävyä (toiminut itsellä vain kirjolohelle) ja sitten tämä ”porkkanakuula”, eli enemmän keltaiseen taittuva oranssi.

Tämä ”porkkanakuula” olikin ennen oma ykkösvärini ja se löytyi melkein aina siimasta kun kalassa olin. Olen saanut sillä jopa suurimman harjukseni (58cm) mikä tuli paikasta, jossa kukaan ei ollut nähnyt ennen isompia harjuksia. Väri onkin antanut paljon isoa kalaa. Iso taimen tykkää myös ”porkkana pt:sta”, eli perus fasaaninymfistä tällä oranssilla kuulalla. Näistä isoista taimenista ja harjuksista voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta pysytään nyt kuitenkin kuulan väreissä..

Oranssi on toiminut värinä parhaiten eri särkikalojen kudun aikaan eli alkukaudesta, sekä myös loppusyksystä, jolloin harjus alkaa ottamaan tähän väriin varsin raivokkaasti.

Muut värit

Metallisävyjä sekä maalattujen kuulien sävyjä löytyy tuhottomasti. Käytännössä kaikki värit mitä päähän juolahtaa ja niiden yhdistelmät löytyvät maalattuina sekä metalliväreinä. Näitä muita värejä minulta löytyy aina muutamia rasiasta. Kyseiset perhot, joissa on mitä oudoimman värisiä kuulia ovat ns. viimeisiä valintoja. Kaivan ne rasioista tilanteissa jos kalaa ei vain kuulu, tai sitten pääsen tarjoamaan perhoa jollekin näkyvälle kalalle, mutta mitään ei tapahdu. Tällöin joku oudomman värisellä kuulalla varustettu perho saattaa saada rasian läpikäynnin kautta kalan aktivoitumaan.


Metalliväreistä sekä maalatuista löytyy hyviä ärsykevärejä

Toivottavasti tämä artikkeli avasi hieman uusia näkökulmia eriväristen sekä kokoisten kuulien käytöstä nymfaustekniikoihin soveltuvissa pikkuperhoissa.

Mikko Räsänen

IKON Fishing Products